Een mobiele cameramast nodig? Dit moet je weten

Mobiele cameramasten zijn populair. Je ziet ze misschien niet altijd bewust, maar als je er goed op let, kom je ze op veel plekken tegen. Vooral bij bouwplaatsen, want op deze plek liggen vaak kostbare spullen en machines en de omstandigheden veranderen continu. In veel gevallen is een mobiele cameramast een praktischere keuze dan een vaste beveiligingscamera. Waarom? Omdat je de mast eenvoudig kunt verplaatsen als dit nodig is.

Bovendien voldoe je met een cameramast aan de beveiligingseisen van je verzekeraar. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een mast? Hoe werken ze precies en wat zijn de belangrijkste voordelen?

Wat is een mobiele cameramast?

Een mobiele cameramast is een hoge mast, vaak tot wel 8 meter hoog, uitgerust met beveiligingscamera’s. Deze camera’s bieden dezelfde kwaliteit als een permanente camera, maar met een groot voordeel: ze zijn bevestigd op een mast die eenvoudig te verplaatsen is. Hierdoor is geen vaste installatie in de grond nodig en blijft de beveiliging altijd aanpasbaar.

Je hoeft dus niet te investeren in een vaste installatie maar je gebruikt de mast alleen zolang het project loopt. Bovendien voldoe je met een mobiele cameramast aan de KIWA-certificering, wat een vereiste is van verzekeraars tijdens een bouwproject.

Een mobiele cameramast is gemaakt om op te vallen. Hierdoor heeft het ook een afschrikwekkende werking. Daarnaast kan een mobiele mast ook uitgerust worden met verlichting en luidsprekerinstallaties om ongewenste bezoekers af te schrikken. Dit betekent dat de mast bijvoorbeeld een felle schijnwerper activeert of een alarm afspeelt wanneer er verdachte activiteit wordt gedetecteerd. Dan zijn indringers met de noorderzon vertrokken.

Hoe werkt een mobiele cameramast?

De camera’s die op een mobiele cameramast zijn bevestigd werken doorgaans hetzelfde als vaste camera’s. Ze bieden dezelfde 24/7 camerabewaking en kunnen verdachte situaties herkennen dankzij slimme detectietechnologie.

Wanneer de camera’s iets verdachts detecteren, bijvoorbeeld een persoon die zich buiten werktijd op de bouwplaats begeeft, krijgt de meldkamer automatisch een melding. Zij controleren de beelden om te bepalen of er daadwerkelijk sprake is van een dreiging. Soms kan het om een vals alarm gaan. Maar als het een echte dreiging is, wordt er direct ingegrepen en kan de politie worden ingeschakeld.

Een mobiele cameramast maakt geen gebruik van groene verlichting, maar juist van onzichtbare infrarood verlichting. Dit betekent dat ze geen overlast veroorzaken voor omwonenden en toch alles haarscherp vastleggen. Zelfs als het donker is en regent blijven ze bewegingen goed vastleggen.

Mobiele cameramast bij zonnepark

De voordelen van een mobiele cameramast

Een mobiele cameramast is ideaal op locaties waar tijdelijke camerabewaking om diefstal en vandalisme te voorkomen vereist is. Maar waarom kiezen zoveel bedrijven voor een mobiele camera in plaats van vaste camera’s? Hieronder delen we de belangrijkste voordelen van onze masten.

1. Makkelijk te verplaatsen

Camera’s die je wel eens ziet bij winkelcentra, parkeerplaatsen en stadions zijn meestal vaste installaties. Ze zijn gemonteerd aan de muur en kunnen niet zomaar worden verplaatst. Op locaties waar weinig verandert is dit een goede oplossing, maar het is minder geschikt voor tijdelijke of dynamische omgevingen.

Zo veranderen de omstandigheden op een bouwplaats continu. Het kan dus voorkomen dat een object, zoals een kraan, container of nieuwe muren het zicht van de camera’s blokkeert. In dit geval is een mobiele cameramast veel praktischer. Deze kun je namelijk eenvoudig verplaatsen, zodat je altijd een goed zicht hebt op het hele terrein.

2. Directe koppeling met de meldkamer

Met live view houd je zelf de beelden van een cameramast in de gaten, maar dit is zeker niet nodig. Bij een alarmmelding wordt er direct een melding verstuurd naar onze meldkamer en/of naar de verantwoordelijke contactpersoon via een app of SMS.

Beveiligingsmedewerkers controleren de beelden om te bepalen of er sprake is van een dreiging. Het kan ook voorkomen dat het vals alarm is, bijvoorbeeld door bewegende objecten op de achtergrond. De medewerkers controleren de beelden om vals alarm uit te sluiten en kunnen vervolgens direct de politie inschakelen.

3. Er is niet altijd stroom nodig

Op afgelegen plekken is er niet altijd een stroomvoorziening aanwezig. Maar geen zorgen, mobiele cameramasten kunnen ook werken op accu’s of zonne-energie. Dit betekent dat je een mast zelfs in een weiland kunt neerzetten.

4. Scherpe beelden in het donker

Tijdelijke camerabeveiliging is uitgerust met de nieuwste technologieën, waaronder infraroodtechnologie. Dankzij deze infraroodcamera’s legt de mast ook haarscherpe beelden vast in het donker. Bewegingen en personen blijven goed zichtbaar, ook bij slechte weersomstandigheden. Er hoeft dus geen verlichting in de buurt te zijn om het terrein goed in de gaten te houden.

Waar wordt een mobiele cameramast ingezet?

Een mobiele cameramast is inzetbaar op verschillende plekken. Op veel plaatsen is tijdelijke beveiliging handig om diefstal of vandalisme te voorkomen. Het biedt vaak een betaalbare en flexibele manier om een terrein goed in de gaten te houden.

Bouwplaats

Overdag lopen er tientallen mensen rond op een bouwplaats, maar in de avond en weekenden ligt het er verlaten bij. Er blijven vaak waardevolle machines staan die veel geld waard zijn. Hierdoor zijn bouwplaatsen een aantrekkelijk doelwit voor criminelen. Wanneer materialen worden gestolen of vernield, zorgt dit voor grote schade en vertragingen in de planning.

Met een mobiele cameramast houd je de bouwplaats 24/7 in de gaten. Dankzij bewegingsdetectie en nachtzicht worden verdachte situaties direct opgemerkt. Bovendien schrikken de grote masten dieven af en verkleint dit de kans op diefstal en vandalisme. Daarom zijn masten een effectieve vorm van bouwplaatsbeveiliging.

Mobiele cameramast op bouwplaats

Leegstaande panden

Leegstaande panden trekken niet alleen vandalen, maar ook mensen die op zoek zijn naar een plek om te verblijven, zoals krakers. Wat begint met een tijdelijke bezetting kan uitgroeien tot een groot probleem. Leegstandsbewaking met slimme camera’s helpt om ongewenste gasten buiten de deur te houden. Bij activiteit wordt er direct een melding verstuurd naar de meldkamer. Bovendien denken mensen wel twee keer na voordat ze een pand binnendringen dat duidelijk beveiligd wordt.

Zonneparken

Bij de aanleg van een zonnepark is beveiliging een belangrijk aandachtspunt. Omdat er tijdens de ontwikkelfase veel beweging op het terrein is, kiezen veel ontwikkelaars voor tijdelijke camerabeveiliging. In deze fase stellen verzekeraars vaak minder strenge eisen. Een KIWA 3-certificering is voor eerst voldoende. Dit houdt in dat de beveiliging niet volledig sluitend hoeft te zijn, maar wel voldoende bescherming biedt tegen veelvoorkomende risico’s, zoals diefstal en vandalisme.

Om te voldoen aan deze certificering worden de cameramasten strategisch geplaatst op de belangrijkste plekken, zoals bij ingangen en opslagruimtes. Doordat ze eenvoudig verplaatst kunnen worden, past de beveiliging altijd bij de situatie. En je voldoet dus ook aan de eisen van de verzekering, wel zo belangrijk.

Windmolenparken

Bij windmolenparken is het eigenlijk hetzelfde verhaal als bij zonneparken. Wat windmolenparken extra kwetsbaar maakt, is hun locatie. Ze worden gebouwd op afgelegen terreinen, ver weg van de bewoonde wereld. Dit betekent dat onbevoegden ongezien het terrein op kunnen komen. Zonder toezicht hebben ze vrij spel om schade aan te richten door bijvoorbeeld graffiti op onderdelen te spuiten of materialen te stelen.

Evenementen

Bij evenementen zoals festivals, kerstmarkten en grote bijeenkomsten kan beveiliging niet ontbreken. Tijdens de opbouw liggen vaak waardevolle spullen op het terrein en tijdens het evenement zelf zijn grote mensenmassa’s een uitdaging. Onveilige situaties moeten zo snel mogelijk worden gesignaleerd.

Met een mobiele cameramast wordt het hele terrein overzichtelijk in beeld gebracht. Belangrijke zones, zoals backstage, technische ruimtes en ingangen, kunnen extra goed in de gaten worden gehouden. Dankzij live-monitoring zien beveiligers direct waar iets gebeurt en kunnen ze hier snel op inspelen, zonder tijd te verliezen met het doorzoeken van het hele terrein. Zo blijft het evenement veilig voor bezoekers en medewerkers.

Mobiele cameramast nodig? Bestel er een bij HÉ-jij

Ben je op zoek naar een effectieve manier om jouw bouwplaats, evenement of leegstaand pand te beveiligen? Een mobiele cameramast van HÉ-jij biedt 24/7 camerabewaking, live view, een verbinding met de meldkamer en schrikt dieven af door zijn opvallende uiterlijk. Op locatie brengen wij de beste plekken voor de masten in kaart, zodat je precies weet hoe je jouw project optimaal kunt beschermen.

Bovendien kunnen we de mast al binnen één werkdag leveren. Neem contact op en start dus morgen al met het beveiligen van je terrein.

Misschien vind je dit ook interessant?

Ontdek de mogelijkheden!

Copyright 2024 © HÉ-jij | Webdesign: Jak Design | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Sitemap
Chat openen
Heb je last van een storing? Stuur ons een berichtje.