In 2030 moet minimaal 27% van alle gebruikte energie in Nederland uit duurzame bronnen komen.[1] We zijn goed op weg want windmolen- en zonneparken schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar helaas trekken deze energieprojecten ook criminelen aan. Vooral de koperen kabels die in grote getale worden gebruikt bij zonneparken zijn het doelwit. Om grote schade te voorkomen, niet alleen door gestolen materialen maar ook door stilstand van het project, is een goede beveiliging van energieprojecten essentieel.
Vooral tijdens de bouw van duurzame energieprojecten is goede beveiliging noodzakelijk, want dan is de locatie extra kwetsbaar.
Je hebt misschien wel eens in het nieuws gelezen dat zonneparken steeds vaker het doelwit zijn van diefstal. Zo sloegen dieven de laatste jaren meermaals toe in Nederland. In de kabels tussen de panelen en omvormers zit waardevol koper. En precies daar hebben de dieven het op gemunt.
De schade van diefstal is vaak gigantisch: niet alleen omdat de kabels hersteld moeten worden, maar ook omdat zonnepanelen beschadigd raken en het hele energieproject stil komt te liggen. Door het toenemende aantal koperdiefstallen stellen verzekeraars inmiddels hogere eisen aan de beveiliging van zonneparken. Geen goede beveiliging? Dan is de kans groot dat de verzekeraar de schade niet volledig vergoedt of dat je een hogere premie moet betalen.
Beveiliging is niet alleen belangrijk wanneer een energieproject operationeel is. Tijdens de bouwfase is de beveiliging van energieprojecten net zo essentieel. Er is nog geen vaste infrastructuur, zoals hekken of verlichting. Tegelijkertijd liggen er wel veel waardevolle materialen en apparatuur die relatief makkelijk meegenomen kunnen worden. Werknemers komen en gaan waardoor toezicht lastig is. En omdat duurzame energieprojecten vaak op afgelegen locaties liggen, kunnen dieven vaak ongestoord hun gang gaan.
Aangezien de risico’s op diefstal hoog zijn, stellen verzekeraars het verplicht om tijdens de bouw passende beveiligingsmaatregelen te nemen.
Tijdens de bouwfase van energieprojecten is een KIWA 3-certificering vaak voldoende. Dit betekent dat de beveiliging moet voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van toezicht, detectie en opvolging. Zo moeten er bijvoorbeeld camera’s worden geïnstalleerd en moeten meldingen direct worden doorgestuurd naar een alarmcentrale.
Tijdelijke camerabeveiliging zorgt ervoor dat je voldoet aan de KIWA 3-certificering. De camera’s worden strategisch geplaatst zodat het hele terrein in beeld kan worden gebracht, ook als de situatie verandert. De mobiele masten zijn flexibel en snel aan te passen aan de bouwplaats.
Hoewel tijdelijke beveiliging cruciaal is tijdens de bouwfase, is het verstandig om na oplevering te investeren in een permanente beveiligingsoplossing. Zodra het energieproject is opgeleverd verandert de situatie, en daarmee ook de eisen van de verzekeraar.
Tijdelijke beveiliging wordt ingezet tijdens de bouw en bestaat uit mobiele camera’s, tijdelijke hekken en actieve surveillance. Na de bouw is er een sluitende, permanente beveiligingsoplossing nodig. Dit betekent vaste camera’s, stevige hekwerken en toegangscontrole.
Wie slim is, denkt alvast vooruit en stemt de tijdelijke en permanente beveiliging goed op elkaar af. Zo voorkom je dat er gaten in je beveiligingsplan zitten en voldoe je altijd aan de eisen van de verzekeraar.
Een goede beveiliging van energieprojecten is onmisbaar. Het begint al bij de bouw met tijdelijke cameramasten. Hoe beter je van tevoren alles regelt, hoe kleiner de kans op schade en vertraging. Bovendien weet je dat jouw terrein volledig voldoet aan de eisen van de verzekeraar.
Benieuwd welke beveiligingsoplossing past bij jouw project? Of het nu gaat om bouwplaatsbeveiliging, leegstandsbewaking of de beveiliging van een energieproject, wij denken graag met je mee.
Bronnen:
[1] Rijksoverheid